33.ročník Jiráskova memoriálu
pořádaný ve dnech 7. - 14.08.2021 v Rakovníku
s podporou
města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník.
 
                     Sponzoři turnaje:  
                                       

Facebook:    Jiráskův memoriál

Propozice:    česká verze, english version, deutsche version
(Propozitions)   
                     
Výsledky a losování:  startovní listina - pod tímto odkazem najdete i výsledky a nalosování
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu: 1.kolo (PGN, HTML), 2.kolo (PGN, HTML), 3.kolo (PGN, HTML),
(Notations JM)                                 4.kolo (PGN, HTML), 5.kolo (PGN, HTML), 6.kolo (PGN, HTML),
                                                  7.kolo
(PGN, HTML), 8.kolo (PGN, HTML), 9.kolo (PGN, HTML)
                                                   celý turnaj

Fotogalerie:   zde je odkaz na foto - stačí kliknout


Doprovodné akce:    doprovodný program je pro ty, kteří osloví pořadatele, 
(Special events)                 ostatní si poradí individuálně - možností mají neurekom!
                    Minigolf
  se bude konat výjimečně v pátek od 09:30 hod
                    Nohejbal
 se může konat ve středu nebo ve čtvrtek od 10:00 hod v případě
                    Sázková kancelář JM je v bufetu. Podrobnosti níže v aktualitách. Pravidla zde.
                    Raut se bude pořádat v sobotu od 13:00 hod

                    Přednáška IM Josefa Přibyla se bude konat v sobotu od 13:30 hod

Aktuality:


Úvod -
Naše práce po roce zase nese ovoce. Osvěťák jsme otevřeli, sjíždí se sem národ celý. Memoriál stále vzkvétá, slaví už Kristova léta. Vítáme zde gratulanty a meleme trochu panty. Hodně zdraví, více klidu, hlavně hráče bez covidu. Při partiích ať je drámo, to ostatní přijde samo.
 Mnoho dalších let ti vřele přejí pořadatelé.
Dorazili všichni přihlášení, nicméně se jeden odhlásil pro zdravotní potíže, jeden odjel proto, že nechtěl jít na test a jeden proto, že mu test vyšel pozitivní. Nic jiného se naštestí nestalo, a tak turnaj začal se zpožděním jen 5 minut.

1.kolo - Nestalo se vlastně nic překvapivého, kromě remízy Zelenky se Šíblem. A tak mohu napsat pouze to, že zítra bude Spilkův guláš a že partie, zvolené pro sázky, jsou Krásný-Picek, Vašíček-Buk, Pecka-Horák a Papírník-Radicz. A nezapomeňte, zítra začínáme od 09:30.

2.kolo - V dopoledním kole se všichni favorité rozhodli odpočívat a výsledky podle toho vypadaly. Tak to alespoň vypadalo při pohledu na nalosování třetího kola, kdy se na 1. šachovnici objevili 12. a 16. nasazený hráč turnaje. To jsem tu ještě nezažil. I přesto se většinou bojovalo a remízy byly (až na jednu) opravdu vydřené.
V tipovací soutěži bylo všem jasné, že Pecka s Horákem dohodnou remis, ale tipnul si to jen jeden hráč a ten zase netrrefil ostatní. Bank se tedy přesouvá do tipů třetího kola, tedy na partie Balín-Folta, Hocek -Vašíček, Švarc-Koper, Vaňková-Žák.

3.kolo - Odpolední kolo už bylo na výsledky rozmanitější. Balín se výhrou udržel v čele turnaje a čekají ho souboje s elitou. Z té se nedařilo Hábovi, který s Ondrejátem remizoval, a Čontošovi, který nepřetlačil Picka. V zadních pozicích se z výhry konečně zaradoval Litavský.
Zítra nenastoupí Fric a volno tedy bude mít Hocek. Změna!!! Do turnaje se vrací Šťastný s negativním testem a tak si s ním Hocek svou partii odehraje. Ostatní nalosování se nemění.
Partie vybrané do tipovací soutěže jsou Folta--Čontoš, Pecka-Ondreját, Horák-Balín, Krásný-Švarc.
K večeři budou karbanátky s bramborem.
Zájemci o minigolf se hlásí u Spilky, zájemci o nohejbal u rohodčího.

4.kolo - Dnes se ukázalo, že odpočinutý šachista je odvážnější a bojovnější, o čemž svědčí pouhé 4 remízy. Do práce musel Fric, ale vrátil se Šťastný s negativním testem (další důkaz o kvalitě antigenů), takže jsme ještě neměli volného hráče. Do čela se dostal Horák pronásledovaný čtveřicí tříbodových hráčů. Šebek po velkém boji zachránil partii a tak bez bodu zůstávají Hocek a Stružka, který si zítra nezahraje.
Pro hladové fajnšmekry bude připravena pochoutka českých trampů a chalupářů buřty na pivě.
Tipovat můžete výsledky partií Švarc-Hába, Hlaváč-Hinz, Koper-Pecka, Hocek-Litavský.

5.kolo - A opět se nám vrátily rychlé remízy. Naštěstí v malém množství, a tak se hrály opravdu zajímavé partie. Přesto i některé z nich skončily nerozhodně a Horák tak zůstává v samostatném vedení. Za ním se ale tvoří obrovská skupina pronásledovatelů. Na zadníh pozicích konečně vyhrál Hocek a protože Stružka získal bod za volno, už nezůstal nikdo bez bodu.
K buřtům na pivě a olomouckému salátu zítra přibudou kuřecí stehna s bramborem.
Sázková kancelář Ukradl a Utratil vypsala kurs na partie Hába-Horák, Hinz-Hadžala, Vaňková-Hajšman, Žák-Picek.

6.kolo - Dnes jsem hned od začátku kola cítil v sále napětí a opravdu, všichni hráli zarputile a snažili se vybojovat co nejvíce. Asi si uvědomili, že turnaj se nehraje věčně a body se na ulici nenajdou. Pesto se našli někteří zbabělci, co nechtěli riskovat za kadou cenu (Hába-Horák, Krásný-Ondreját, Vaňková-Hajšman) a své odvážné plány rozebírali raději v bufetu, a zoufalci (Švarc), kteří své vyhrané pozice odmítli (nebo nedokázali) vyhrát, take pár remíz ve výsledcích najdete. Daleko víc ale bylo těch, kteří své soupeře jasně přetlačili nebo k nim naopak byli štědří. Je tedy co si přehrávat.
Jelikož dost zklamaných odeššlo bez uklidnění jídlem, rozzhodla se kuchyně uvařit zítra hustou gulášovou polévku (nebo řidší guláš - jak kdo chce), která doplní dnešní "zbytky".
Sázky na zítřek jsou výrazně těžší, neboť Jirka Šejdíř vybral tyto partie: Fric-Pecka, Švarc-Čontoš, Zelenka-Zmeškal a Koper-Folta.

7.kolo - Tak dnes byly jen dvě rychlé remízy a jinak se bojovalo na krev. Přesto, že partie skončily po 8 hodině, zapisovaly se i 80-ti tahové maratonky. Vedoucí dvojice odskočila již o celý jeden bod a doufá, že peleton se již na stíhací jízdu nezmůže. Bojuje se i vzadu, o čemž se přesvědčil např. Buk, který Stružku porazil až po velkém úsilí v nejdéle (dnes) trvající partii.
K jídlu zítra bude myslivecké zelí s husitským knedlíkem (podobojí).
Partie k sázkám jsou zítra lehčí, tak uvidíme, jestli se někdo trefí: Fric-Horák, Šťastný-Ondreját, Pecka-Balín a Žák-Pucholt.

8.kolo - No, a osmé kolo se ukázalo býti vabank. Všichni chtěli vyhrát (tedy s výjimkou holek), což se projevilo i množstvím tísní, chyb a zoufalých tahů. Po velkých bojích se vpředu dokázali udržet Čontoš s Horákem o celý bod před Balínem. Teprve pak následují ostatní pronásledovatelé. Vzadu v přímém souboji nejmladších účastníků zvítězil rakovnický Litavský nad kolešovickým Stružkou. Výhru slavil i další rakovnický hráč Hocek, čímž přeskočil obě nae děvčata.
K jídlu zítra bude studená kuchyně ze zbytků, takže počítám, že o raut bude poměrně velký zájem.
Poslední šanci na hazard poskytují partie Koper-Čontoš, Hadžala-Krásný, Zmeškal-Papírník, Buk-Folta.

9.kolo - Poslední kolo mělo překvapivý průběh s ještě překvapivějším závěrem. Bojovalo se hlavně na předních šachovnicích a jako poslední se hrála partie na 1. šachovnici. Tato partie se přelévala hned na jednu, hned na druhou stranu, přiemž na jejím výsledku závisel osud prvního místa v turnaji. Nakonec Hlavá remizoval s Horákem věčným šachem, což znamenalo, že Horák vyrovnal bodový zisk Čontoše. celá situace vyvrcholila tím, že oba hráči měli nejen stejný počet bodů, ale i stejná všechna pomocná hodnocení. Celý turnaj tedy poprvé za celou historii skončil mrtvým během a oba hráči si tak rozdělili prvníí a druhou cenu. Hlavní favorit Hába skončil až třetí.
Litavský s Pokornou bojoval získal pěšce ale pak skočil na špek a ztratil figuru. Nejlepším rakovnickým hráčem se stal Hocek, který na svém prvním turnaji v životě získal 4,5 bodu z devíti možných.

Turnaj skončil a my již začneme připravovat další ročník. Tento se poměrně dost vydařil a tak doufáme, že mnoho z vás se příští rok vrátí, aby si zahráli  další, již 34. ročník. Proto nám i vám všem přeji nashledanou v příštím roce.