4.GM turnaj + 24.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 4. - 11.08.2012 v Rakovníku
pod záštitou Středočeského kraje, města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník
za laskavého přispění firem REMEX CZ a.s.,
AVE CZ a.s., Karel Kobr, Tepelné zásobování s.r.o.
Remex
Propozice:    GM turnaj - česká verze, english version
(Propozitions)  skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version
                     bleskový turnaj - letos nebude

Výsledky a losování:   GM turnaj,  skupina A,  skupina B
(Results and pairing)
                     
Partie GM turnaje:  on-line,  1.kolo (PGN),  2.kolo
(PGN),  3.kolo (PGN),
(Notations GM)      4.kolo (PGN)
,  5.kolo (PGN),  6.kolo (PGN),  7.kolo (PGN),
                      
 8.kolo (PGN),  9.kolo (PGN),  všechny

Partie Jiráskova memoriálu:  turnaj A a turnaj B
(Notations JM)         první dvě partie obou skupin zatím nenajdete on-line (viz výše)

Fotogalerie:   
 Naše od Pokorného, Naše od Grulicha, Naše od Folbra

Doprovodné akce:   pondělí 10:00 - nohejbal u zimáku
(Special events)                 středa   10:00 - nohejbal u zimáku
                                   čtvrtek  09:30 - minigolf pod nemocnicí
                                  
pátek    10:00 - nohejbal u zimáku
                                   sobota  12:00 - přednáška GM Horta
                                                           a závěrečný raut
pro účastníky turnajů


Aktuality z průběhu:

13.8.2012- Závěrem bych chtěl všem účastníkům poděkovat za návštěvu našeho turnaje a za bezproblémový průběh partií. Ostatním pak za trpělivost, kterou museli projevit při našich neodborných pokusech o zprovoznění online přenosu z neúplné dodávky materiálu a při někdy delších přestávkách ve zpravodajství.  Děkuji!!!

13.8.2012- Tak opět po delší přestávce a letos asi i naposled. Vyhlášení výsledků proběhlo dle plánu  v 15:30, ihned po neplánovaně posunuté přednášce velmistra Vlastimila Horta. A tak si všichni ještě ve výborné náladě poslechli, že vítězem GM turnaje se stal IM Milan Pacher před GM Robertem Cvekem a GM Lukaszem Cyborowskim, skupinu A vyhrál Jakub Haman před Danielem Hadžalou a Bohumilem Šimečkem a ve skupině B exceloval Daniel Kadlec před Václavem Růžičkou a Ondřejem Bauerem.
Pacher využil malé bojovnosti obou velmistrů a porazil podnapilého Maníka. Bojovnost předvedli ještě Červený s Palkem, ostatní jen čekali jak dopadne Pacherův souboj.
Ve skupině A oba vedoucí hráči remizovali a v klidu sledovali souboje svých dodavatelů Buchholze. Remizové výsledky v první polovině tak narušili pouze němečtí šachisté, z nichž dva porazili kladenské soupeře a jeden prohrál s rakovničanem!
Remizovou smršť ve skupině B narušil pouze Růžička, který sice porazil Mitošinku, k vítězství mu to však nepomohlo.

10.8.2012- Ze zajímavostí turnaje mohu uvést jen to, že sedmé kolo GM turnaje přineslo zřejmě světový rekord - ani jedna partie neskončila remízou! No, a v posledním kole se utkají oba vedoucí hráči (Cvek a Cyborowski) o první místo. Kdo si myslí, že oba rychle remizují a zúčastní se Hortovy přednášky by mohl jít z fleku předpovídat počasí. Ovšem potom je ještě může dohnat Pacher (tedy pokud porazí nadopovaného Maníka).
Ve skupině A budou o vítězství na dálku bojovat Haman a Hadžala. O padesát procent pak překvapivě bude bojovat i outsider turnaje Láďa Hajšman.
Ve skupině B mají největší šance na vítězství Kadlec a Růžička, mezi prvními se drží i rakovnický junior Bauer.

10.8.2012
- No, ještě v úterý to vypadalo, že se vše zkonsolidovalo a já budu moci psát nějaké perličky z turnaje či aktuální stav některých partií. Bohužel zprovozněných 5 online šachovnic se bez originálního kabelu (a s našimi malými zkušenostmi) se chová velmi nevyzpytatelně a přesto, že tomuto problému věnujeme hodně času, nedaří se nám najít uspokojivé řešení. Výsledkem zatím byly každodenní výpadky, za což se všem velmi omlouváme. Je to pro nás poučením na příští ročník - s nekompletní výbavou je lepší se o nic nesnažit.
Co se týká doprovodného programu, ve středu proběhl opět turnaj v nohejbale. Tentokrát se vytvořila tři družstva a vítězným týmem se stalo družstvo Spilka Ondřej, Němec, Hansch Stephan před trojicí Hajšmani, Karsten a čtveřicí Satranský, Červený, Lavrinčík, Hanka.
Ve čtvrtek se bojovalo v minigolfovém areálu o trefení míčku do jamky na nejmenší počet úderů. Z původních 13 hráčů, kteří hráli na betonových drahách zbylo pouze 7 nadšenců, kteří se pokusili zdolat i dráhy eternitové. V následujícím pořadí je uveden celkový počet úderů na obou površích, v závorce pak jsou uvedeny počty zvlášť na betonu a eternitu. Spilka O. 84 (31+53), Lavrinčík P. 101 (48+53), Lavrinčík R. 107 (52+55), Hajšman L. 107 (54+53), Folbr 117 (49+68), Hajšman M. 122 (46+76), Holý 191 (99+92), Hanička 54 (54+0), Hansch T. 57 (57+0), Hansch B. 59 (59+0), Němec 69 (69+0), Hansch K. 72 (72+0), Hansch S. 79 (79+0). Sláva vítězům, čest poraženým a hanba zbabělcům!!!
V pátek se na plánovaný volejbal nesešel téměř nikdo (čtvrteční oslava zanechala své stopy), a tak se bláznivá pětka pustila raději do nohelbalového zápasu. Po mnohých pokusech o dobrou hru (a třech hodinách snahy) zvítězila dvojice Satranský, Hajšman L. nad trojicí Hajšman M., Němec, Lavrinčík R. hodně ku málo!!
No, a zítra se bude cca od 12:00 konat šachová přednáška velmistra Vlastimila Horta. Ta pak bude pro velký úspěch zakončena malým rautem pro skončivší hráče. Doufáme, že obě akce zpříjemní čekání hráčům, kteří se umístí v cenách (a to letos budou téměř všichni).

07.8.2012- Tak boj o život Palek nakonec neustál, ale že by se partie GM turnaje hrála téměř o hodinu déle než ostatní skupinyy, to jsem ještě nezažil.
Ve skupině A se sebrali favorité a do příštího kola se první šestka posadila na první tři stoly. Nedaří se Mišičkovi, Němcovi a Cozlovi, naopak příjemným překvapením jsou Hajšman, Rous a Trnka.
Ve skupině B opět překvapil Kadlec, když porazil zkušeného Ziku, a Mitošinka, který udělal hrubku s Mišičkem mladším. Nejdéle pak bojovali na poslední šachovnici Verner s Biancou Hansch.

07.8.2012- Cyborowského jsem odhadl dobře, figurky mu spolupracovaly ja dobře seřízený povoz a Červeného nakonec přejel. Palek ztratil pěšce a začíná bojovat o život. Naděje ale stále žije, přeci jen dvojice střelců není zanedbatelná. Pokud se jí tedy sám nezbaví.

07.8.2012- Tak nejsem slepý ani Freisler víc neviděl. To jen Tomáš při opravě seklého onlinu přehodil tahy. Lalicovi hrála dáma lépe než Freislerovi figury a tak další velmistr potvrdil svou sílu. Pacher Cveka nakonec nepřetlačil a bod si rozdělili. Červený sice bojuje ale přesto, že má k věži střelce, tak bych raději hrál za černé. A tak se mne o peníze snaží připravit jen Palek, který sevřel Veličku.

07.8.2012- Páté kolo začlo rychlou výhrou Maníka, kterému Přibyl vlezl do varianty. Lalic obětoval figuru (snad nejsem slepý?) ale Freisler asi viděl více a trumfl soupeře obětí dámy za věž, figuru a pěšce. Teď bojuje jako o život. Palek začal s Veličkou o hodinu později a evidentně s úmyslem soupeře za dobrý skutek zaslouženě potrestat. uvidíme, zda je dvojice střelců silnější než tržení pěšci. Také Pacher se do Cveka pustil s vědomím, že nějakého velmistra prostě porazit musí. Vzpouru proti velmistrům podpořil i Červený, ale Cyborowski si z toho nic nedělá a sbírá materiál.

07.8.2012- Dopoledne proběhla dohrávka prvního kola. Oba hráči se dostavili spořádaně na desátou hodinu a příliš se nezdrželi. bylo jasné, že je odpolední partie zajímá více než vzájemný souboj a tak jsem se mohl brzy rozloučit a Laličovi i Maníkovi zapsat do tabulky půl bodu. Jen doufám, že zítřejší dohrávka bude zajímavější, abych nemusel litovat zmeškaného nohejbalu.

06.8.2012- Ve čtvrtém kole si odpočinuli Přibyl s Laličem a nepředřeli se ani Cyborowski s Maníkem. zato Freisler se chtěl rehabilitovat za pondělní prohru a velmi tak zkomplikoval Pacherovi cestu za normou. Červený se nevzdal ani s pěšcem méně a k výsledné remíze s Veličkou mu nelze než poblahopřát. Nejdéle se hrála partie Cvek-Palek a i přes to, že se mi Palkova pozice líbila více, byl nakonec s remízou více než spokojen.
Ve skupině A jsme viděli další popravu favorita a Haman se tak zařadil k Wasserbauerovi. Vůbec bylo znát, že dopoledne bylo odpočinkové, protože se bojovalo na všech šachovnicích.
Podobné to bylo i ve skupině B, kde ve vedoucí skupině nahradil Srkala mladý Kadlec.

06.8.2012- V pondělí dopoledne se uskutečnil tradiční nohejbalový turnaj. Celkem třináct účastníků, mezi nimiž nechyběl ani Martin Červený z GM turnaje, bylo rozděleno do čtyř družstev a bojovalo spolu systémem každý s každým. Hrálo se na dva sety, takže v šachovém duchu mohl zápas skončit i remízou. v turnaji zvítězila trojice Mitošinka, Nachtigal, Hansch Karsten před čtveřicí Satranský, Cozl, Němec, Lavrinčík Radek a trojicí Hajšman Martin, Hajšman Ladislav, Hansch Stephan. Bramborová medaile tak zůstala trojici Spilka Ondřej, Červený a Hansch Bianca. Nehledě na pořadí všichni podali obdivuhodný výkon a někteří zůstali ještě další hodinu, aby potrénovali na středeční klání.

05.8.2012- Odpolední třetí kolo bylo již konečně úplné, ale hned se také objevila velmistrovská remíza. Lalic nechtěl po ceste nic riskovat a Cyborowski nic nezkusil. Riskovat nechtěli soupeři ani v duelech Cvek-Velička a Pacher-Přibyl. A tak i tyto partie skončily remizou ve vyrovnaných postaveních. Podobně by se dalo mluvit i o partii Maník-Červený, ale zde bílý přeci jen slabšího soupeře zkoušel o něco více - bezvýsledně. A tak jediným resultativním výsledkem skončila partie Palek-Freisler. Bílý se do svého mírně favorizovaného soupeře pustil hlava nehlava a ten byl tak šokován, že partii ukončil hrubkou.
V A turnaji byla na předních deskách cítit únava a tak se bojovalo hlavně ve středu pole. Překvapením je nejspíše první výhra Ládi Hajšmana.
V B turnaji Se zatím velmi dobře drží mladíci Bauer a Kadlec, tak uvidíme, jak dlouho vydrží. Perličkou  je kontumace Vernera, který zapomněl, že se odpoledne hraje a zjistil to až z našeho telefonátu po uplynutí čekací doby.

05.8.2012- Ve druhém kole již bylo patrné, že se nejen bojuje, ale na řadu přichází také taktika. Zřejmě vzhledem k dvojkolu Velička nezkoušel zlomit z cesty unaveného Maníka a Cyborowski se smířil s půlkou s Pacherem. Díky přesunu partie Červený-Lalic se tak hrály pouze dvě partie, ve kterých Přibyl nakonec přetlačil Palka a Freisler vyrobil hrubou chybu s Cvekem (pěkná kombinace).
Překvapení kola přišlo ve skupině A, kde si Trnka vychutnal nenasytného Wasserbauera.

04.8.2012- Hned 1.kolo GM turnaje přineslo velmi zajímavé partie. IM Přibyl a IM Freisler se do svých velmistrů pustili, jako by zisk prémie patřil jen tomu rychlejšímu, ale oba GM své pozice ustáli. Remízy to ovšem byly bojovné a zajímavé. Ani ostatní dvě partie nebyly hrou kočky s myší, i když skončily resultativním výsledkem pro silnějšího hráče.
Ve skupinách A a B se nestalo žádné vyložené překvapení (vzhledem k vyrovnanosti obou skupin to asi mohu psát téměř vždy), ale zajímavými výsledky ve skupině A byly  např. výhra Rouse, remíza Nováka či  Nového. Ve skupině B byly nečekané všechny remízy i výhra Žáčka.

04.8.2012- Tak uplynul další rok a my jsme opět zde. Letošní anabázi se sháněním hráčů do GM turnaje a změnami na poslední chvíli raději nebudu popisovat, abych se nezhroutil. Zasvěcení už ze sestavy turnaje pochopí, že to nemohlo být snadné, ale  nakonec se turnaj sestavil a rozběhl. Nedělní příjezd dvou velmistrů je sice malým mínusem, ale GM turnaj s pěti velmistry je natolik velká rarita, že tuto cenu byli všichni ochotní zaplatit a s řízeným losováním (sestavení jedné dvojice v prvním kole neměl nikdo z přítomných hráčů problémy.
Jak je vidět z online přenosu, partie Maník-Lalic se bude dohrávat některé dopoledne v týdnu (úterý?).
Horší to bylo se zprovozněním online přenosu, protože zapůjčený materiál dostáváme z Pardubic ve stále horším stavu. Kabely jsme rozmotávali 1,5 hodiny a nakonec jsme u poloviny z nich museli nacvakat nové koncovky, protože staré byly různě utrhané. S bídou jsme tak zprovoznili čtyři šachovnice z deseti. Večer se pokusíme i o zprovoznění ostatních, tak uvidíme.
GM turnaj tedy zatím běží a můžeme s ním snad i být spokojeni - bojovnost velmistrů snad pomůže vylepšit fakt, že každý, kdo porazí velmistra (a není míněno na schodech) obdrží prémii ve výši 500,- Kč! A to za každou výhru!!
Horší situace je s ostatními dvěma turnaji. Poměrně silný úbytek hráčů je znatelný a pro nás docela nevysvětlitelný (konkurence jiných turnajů, ekonomická krize, únava z jednoho místa, olympiáda či něco úplně jiného). Přesto se u obou turnajů pohybujeme ve snesitelném množství (u B turnaje již téměř na hraně) a díky naší garanci cen budou moci být účastníci spokojeni. jen musíme doufat, že se jedná o jev přechodný. Jinak by se totiž snadno mohlo stát, že naše tradice skončí 5.ročníkem GM turnaje a 25. ročníkem JM.
Ty vytrvalé a Rakovníku věrné však letos odměníme přednáškou GM Vlastimila Horta, který k nám dorazí po švýcarském klání, a závěrečným rautem pro účastníky všech turnajů a zvané! Přednáška bude samozřejmě přístupná i pro návštěvníky, kteří se přijdou podívat na závěrečné kolo Jiráskova memoriálu.